Dansworkshop med Balkaninriktning. Kopplat till Balkanmusikfestivalen 18 november 2023 i Krokomshallen.

Dansworkshop på Balkanfestivalen 18 november i Krokomshallen I många kulturer är dans, musik och sång en vardaglig del av livet, ett naturligt sätt att  kommunicera, ett väldigt kraftfullt uttrycksmedel. Vid olika högtidliga tillfällen i livet som  bröllop, födelse, konfirmation eller begravning möts släkt, vänner och grannar för att dansa,  sjunga och musicera tillsammans. Här har danskonsten en självklar plats.  

Musiken från Östeuropa och Balkanregionen har ofta taktarter som vi inte så ofta får höra i  Sverige. Till exempel 5/16, 7/8, 16/11 eller 18/16 som förkommer i Bulgarien. Det är väldigt vanligt med andra taktarter på Balkan men den vanligaste är trots allt 2/4. 

De absolut vanligaste typerna av dans från dessa länder är ringdansen och kedjedansen. För  länge sedan var ringen en symbol för gemenskap. Alla kunde ta del av ceremonin på lika  villkor och detta skapar gemenskap, energi och kraft. I Östeuropa finns det en filosofi som  säger att varje människa är unik men ändå lika, som en länk i en ring som varken har en  början eller ett slut.  

Kom till Balkanfestivalen i Krokomshallen 18 november där vi öppnar portarna klockan  15. En halvtimme senare drar vi igång en dryg timmes dansworkshop som Mea  Nordenfelt håller i, där hon lär ut grunderna i Balkandans. Sedan är vi redo att  tillsammans med henne ge oss ut i dansvimlet under sen eftermiddag/kväll, dansa till  härliga Balkantoner och därmed bidra till och få uppleva ett riktigt Balkanröj. Anmälan  görs till Sensus via länken www.sensus.se/balkandans-krokom och kostar 100 kronor för vuxna och 50 kr för studerande. Observera att inträdet till festivalen är exklusive  workshopen. Betalning för deltagande i workshopen görs i samband med anmälan eller  direkt på plats via swish eller kontant.